پیچر و کاربردهای آن
پیچر یکی از ابزارهای کاربردی است که از آن برای فومگیری شیر استفاده میشود. در واقع این وسیله از مهمترین لوازم لاته آرت و طراحی روی قهوه است که باریستاهای حرفهای باید طرز کار با آن را بلد باشند. در ادامه با این وسیله بیشتر آشنا شده و به طرز استفاده از آن اشاره خواهیم داشت.
پیچر چیست؟
پیچر (pitcher) یک ظرف شبیه به پارچ است که در گذشته از آن برای سرو نوشیدنی استفاده میشده است. اما در حال حاضر پیچر برای تهیه فوم شیر و طراحی روی قهوه یا همان لاته آرت مورد استفاده قرار میگیرد. بر این اساس باریستاهایی که به هنرنمایی بر روی نوشیدنی میپردازند، باید از پیچر با جنس و کیفیت خوب استفاده کنند تا بتوانند هنر خود را به خوبی به نمایش بگذارند. این لوازم که نسبت به پارچهای معمولی از ابعاد کمی برخوردار هستند، شامل سه بخش اصلی بدنه، دهانه و دستگیره میباشند. همچنین پیچرها در اندازههای متفاوتی موجود هستند که هنگام خرید باید به اندازه و شکل آنها توجه شود. در ادامه به بررسی بیشتر این موارد خواهیم پرداخت.
هنگام خرید پیچر به چه مواردی باید توجه کرد؟
در صورتی که قصد دارید به خرید پیچر بپردازید، باید به چند مورد توجه داشته باشید. شکل و اندازه، دهانه، دستگیره و جنس و کیفیت پیچر مواردی هستند که حتما باید به آنها توجه شود. در ادامه به بررسی هر یک از این موارد میپردازیم.
1. شکل و اندازه پیچر
پیچرها در اندازههای مختلفی تولید میشوند که هر شخصی میتواند نسبت به شرایط و انتظارات خود بهترین اندازه را برای آن در نظر بگیرد. در واقع حجم این وسیله باید بر اساس تعداد فنجان قهوههایی که قرار است در هر بار تهیه شوند، در نظر گرفته شود. با این حال از معمولترین اندازههای پیچر میتوان به سایز 350، 500، 600 و 1000 میلی لیتری اشاره کرد.
اگر نسبت به سایز پیچر شک و تردید دارید، بهتر است به این موضوع توجه کنید که برای نوشیدنیهای خود به چه میزان شیر نیاز دارید. زمانی که صحبت از بخار دادن و به کف آوردن شیر است، پارچ یا همان پیچر نباید خیلی پر یا خالی باشد. در صورتی که بخش زیادی از پارچ خالی باشد، باریستا نمیتواند لوله نازل بخار را به خوبی در شیر فرو برده و آن را هوادهی کند. در صورتی هم که این پارچ در حد زیادی پر شود، امکان بیرون ریختن شیر از آن وجود دارد. برای همین حد استاندارد این است که تنها نیمی از حجم مخزن را پر کرده و آن را خیلی از شیر پر نکرد. وجود فضای کافی در مخزن پیچر باعث میشود تا کف شیر یکنواختی حاصل شود و بتوان از آن به بهترین شکل استفاده کرد.
2. دهانه پیچر
یکی از بخشهای پیچر، دهانه آن است که روی طراحی تاثیر زیادی دارد. شاید بسیاری از باریستاهای حرفهای بتوانند از هر ظرف با دهانهای برای ایجاد طرحهای عالی روی لاته استفاده کنند؛ اما نوع دهانه پیچر روی طراحی راحتتر بسیار موثر است. این موضوع برای باریستاهای مبتدی از اهمیت بیشتری برخوردار است. حال از آنجایی که دهانه پیچر از عمق و عرض متنوعی برخوردار است، باید هنگام خرید به این موضوع توجه شود. پیچرهایی که از دهانه پهن و گرد برخوردار هستند، برای طراحی لاته آرتهای ضخیم همچون قلب یا گل لاله مناسبتر هستند. پارچهایی هم که دهانه نازک و تیزتری دارند، برای طراحیهای ظریف همچون قو مورد استفاده قرار میگیرند. برای همین بسته به نوع طراحی، باید از پیچر با دهانه مناسبی استفاده کرد.
3. دستگیره پیچر
مورد دیگری که هنگام خرید پیچر باید به آن توجه شود، دستگیره است. این پارچها شامل انواع دستهدار و بدون دسته هستند که تنها به سلیقه و شرایط کاری افراد ربط دارند. برخی معتقدند که پیچرهای بدون دسته انعطاف پذیری و تسلط بیشتری به افراد میدهند و میتوانند از این طریق دقت بیشتری روی کار داشته باشند. اما از طرفی برای تهیه فوم، مقداری حرارت به شیر داده میشود که این حرارت به بدنه پیچر هم منتقل میشود. برای همین این موضوع ممکن است سبب مشکلاتی در هنگام استفاده از پیچر بدون دسته شود.
حال اگر قصد داشتید از پیچرهای دستهدار استفاده کنید، به نحوه اتصال دسته به بدنه توجه کنید. برخی از تولید کنندگان دسته پیچر را با میخ به بدنه متصل میکنند که این موضوع ممکن است سبب ایجاد ناراحتی در حین استفاده از پارچ شود. برخی هم دسته را به بدنه جوش میدهند که در این شرایط پیچر هم از ظاهر زیباتری برخوردار میشود و هم آسیبی به دست وارد نمیکند.
4. جنس و کیفیت پیچر
پیچرها از نظر جنس متنوع هستند و در نمونههایی چون تفلون، استیل و تیتانیوم در بازار موجود میباشند. با این حال پیچر استیل که از استیل ضد زنگ ساخته شده است، از کیفیت بیشتری برخوردار میباشد. این پیچرها در حین کف کردن شیر گرمای تولید شده با بخار را در خود نگه میدارند و سبب میشوند هوای بیشتری جذب شیر شود. از طرفی باید به ضخامت بدنه پیچر هم توجه شود. پارچهایی که از بدنه ضخیمتری برخوردار هستند، موجب میشوند تا در زمان بخار دادن دما ثابت بماند. زمانی که شیر با دمای 70 درجه سانتی گراد بخاردهی میشود، مخزن پیچر هم گرم میشود. در صورتی که بدنه پارچ نازک باشد، خیلی زود داغ شده و گرمای تولید شده در شیر را هدر میدهد. این باعث میشود تا باریستا نتواند به کف شیر مرغوبی دست پیدا کند. برای همین هنگام خرید پیچر باید به جنس و ضخامت بدنه آن نیز توجه شود.
بهترین پیچر و نحوه خریداری آن
با توجه به مواردی که در بخش قبلی اشاره کردیم، میتوانید بهترین پیچر را برای خود انتخاب کنید. در واقع انتخاب پیچر بستگی به شرایط افراد دارد و هر فردی باید بسته به شرایط خود، به سراغ خرید بهترین گزینه موجود برود. از این رو هنگام خرید این وسیله، به راحت بودن آن توجه کنید و دهانه آن را برای طراحیهای مورد نظر خود در نظر بگیرید. همچنین اگر پیچر قهوه را از انواع استیل انتخاب کنید، بهتر است و میتوانید از کیفیت بالای آن به خوبی بهره مند شوید. اگر هم قصد داشتید از پیچرهای بدون دسته استفاده کنید، سراغ مدلهای روکشدار آن بروید تا هنگام کار با آن دچار سوختگی از ناحیه دست نشوید.
روش استفاده درست از پیچر
برای رسیدن به یک فوم شیر مرغوب و با کیفیت، باید به مواردی توجه کرده و از پیچر به شکل صحیحی استفاده کرد. فوم گیری شیر شامل نفوذ هوا به داخل شیر است که انجام این کار باعث میشود هوا به وسیله ذرات پروتئین شیر محاصره شود و فوم شیر تهیه شود. حال برای استفاده از پیچر و فوم گیری شیر، باید در ابتدا دستگاه اسپرسوساز را روشن کرده و کمی صبر کرد تا مخزن بخار آن به اندازه کافی گرم شود. پس از آن باید شیر به اندازه مورد نیاز را درون پیچر ریخت. برای مثال برای کاپوچینو در حدود 120 میلی لیتر شیر فوم گرفته نیاز است.
پس از آنکه شیر در مقدار دلخواه درون پیچر ریخته شد، باید آن را به صورت مورب در زیر نازل بخار دستگاه اسپرسوساز قرار داد. پس از آن باید شیر نازل بخار را تا انتها باز کرده و شروع به فوم گیری از شیر کرد. این عمل باید تا زمانی ادامه پیدا کند که دمای شیر به 60 الی 65 درجه سانتی گراد برسد. در نهایت از فوم شیر تهیه شده میتوان برای طراحی روی نوشیدنیهایی چون لاته و کاپوچینو استفاده کرد. باریستاهای حرفهای از طرز استفاده صحیح از پیچر به خوبی مطلع هستند. اما باریستاهای تازه کار باید مدت زمان زیادی را صرف تمرین کنند تا بتوانند فوم گیری شیر را به بهترین شکل ممکن انجام دهند.
برای برخی از افراد سوال است که آیا جایگزینی برای پیچر وجود دارد یا خیر؟ در این رابطه باید بگوییم که پیچر یکی از مرسومترین و رایجترین لوازم برای تهیه فوم شیر است. چرا که از طریق آن میتوان به فوم شیر یکنواختی دست پیدا کرد. برای همین بهتر است به دنبال جایگزین پیچر نباشید و از همین وسیله برای فوم گیری از شیر استفاده نمایید.
چند نکته برای مراقبت و نگهداری از پیچر
– برای شستشوی پیچر از مواد مناسبی استفاده کنید و به هیچ وجه از سیم ظرفشویی برای شستن آن استفاده نکنید.
– در صورتی که آثار شیرهای خشک شده در پیچر به راحتی با آب پاک نشدند، بهتر است از آب داغ یا حرارت ملایم برای تمیز کردن آنها استفاده کنید.
– در مواردی چون داغ کردن شیر، از شعله گاز متناسب با پیچر استفاده کنید. در این شرایط حرارت شعله نباید مستقیما با بدنه پیچر برخورد کند. همچنین در داخل پیچری که داغ است، نباید آب سرد ریخته شود. این کار باعث آسیب به ساختار پیچر شده و کیفیت آن را کاهش میدهد.
– برای برطرف کردن لکههای باقی مانده بر روی پیچر، میتوانید از سرکه یا آبلیمو استفاده کنید. پس از آن هم میتوانید با حوله نخی به پاک کردن پیچر بپردازید.
جمع بندی
پیچر یک وسیله پارچ مانند است که از آن جهت فوم گیری از شیر و طراحی بر روی قهوه استفاده میشود. این لوازم در اندازهها و جنسهای مختلفی موجود هستند و هنگام خرید باید به جنس، اندازه، نوع دهانه و دستگیرهشان توجه شود. با توجه به موارد اشاره شده در متن میتوانید بهترین پیچر را برای خود خریداری کنید و از آن به بهترین شکل ممکن استفاده نمایید.