علت چکه کردن آب از اسپرسوساز
از آنجایی که نوشیدنی اسپرسو در جهان طرفداران زیادی پیدا کرده است، استفاده از دستگاه آن نیز به مراتب افزایش پیدا کرده است. افراد بسیاری هستند که در خانههای خود از دستگاه اسپرسوساز خانگی استفاده کرده و روزانه این نوشیدنی لذیذ را مصرف میکنند. نگهداری از دستگاه اسپرسوساز نیاز به توجه به یک سری نکات و اصول دارد. با این حال ممکن است با توجه به نکات و اصول نگهداری از دستگاه، متوجه ایراداتی در اسپرسوسازتان بشوید. یکی از ایراداتی که در رابطه با این دستگاه وجود دارد، چکه کردن آب و نشتی از آن است. اما دلیل آن چیست؟ در ادامه مطلب به علت چکه کردن آب از اسپرسوساز و روشهای رفع آن خواهیم پرداخت.
مشاهده آب در زیر دستگاه اسپرسوساز
بسیاری از افرادی که با دستگاه اسپرسوساز کار میکنند، ممکن است با این صحنه مواجه شوند. برای همین اگر در حین کار با دستگاه با چکه کردن آب مواجه شدید، نگران نباشید و سعی کنید با بررسی و انجام راهکارها مشکل را پیدا و حل کنید. این نکته را به خاطر داشته باشید که اگر این مشکل را در اسرع وقت حل نکنید، ممکن است به قسمتهای دیگر دستگاه آسیب وارد شود. برای همین عیبیابی دستگاه اسپرسوساز را سریعتر شروع کرده و برای رفع آن کارهای لازم را انجام دهید. رایجترین دلایل مرتبط با چکه کردن آب از دستگاه اسپرسوساز:
-
پوسیده شدن واشر دستگاه
علت دیگری که موجب چکه کردن آب از دستگاه اسپرسوساز میشود، پوسیده شدن واشر است. واشر دستگاه در کف مخزن قرار دارد و ممکن به تدریج دچار پوسیدگی شود. همین امر سبب شده تا دستگاه دچار نشتی شود. برای این که متوجه شوید آیا مشکل از سمت واشر پوسیده دستگاه است، میتوانید مخزن را از آب پر کنید و منتظر بمانید که آیا آب از زیر آن نشتی پیدا میکند یا خیر. در صورتی که در زیر یا کنار دستگاه اسپرسوساز آب مشاهده کردید، احتمالا مشکل از واشرهای دستگاه است. در این شرایط واشرها دچار پوسیدگی و یا شکستگی شدهاند. برای همین نیاز است تا نسبت به تعویض واشرهای پوسیده با واشرهای جدید اقدام کنید. خوب است بدانید یکی از دلایلی که منجر به پوسیده شدن واشرهای دستگاه میشود، مقدار بیش از حد رسوبات آهکی در دستگاه است. برای همین حتما دستگاه اسپرسوساز را در بازههای مرتب رسوب زدایی کنید و آن را به خوبی تمیز نمایید. در صورتی که تعویض واشر پوسیده یا شکسته در زمان مناسب انجام نشود، دستگاه دچار مشکلات جدیتر و به طبع هزینه بیشتری خواهد شد.
-
ترک خوردن المنت دستگاه
المنت دستگاه اسپرسوساز وظیفه گرم شدن آب و ذخیره آن را برعهده دارد. دستگاههای ساده و کوچک معمولا از یک المنت برخوردار هستند. اما دستگاههایی که پیچیدگی دارند و ابعاد بزرگتری دارند، از یک المنت دیگر نیز برخوردارند. مشکلی که در اینجا وجود دارد این است که اگر دستگاه دارای رسوبات آهکی زیادی شود، منجر به ترک خوردن المنت و در نهایت نشتی آب خواهد شد. برای اینکه از این اتفاق جلوگیری کنید، نیاز است تا دستگاه اسپرسوساز خود را در هر چند مدت یک بار رسوب زدایی کنید. تعداد مراتبی که باید این کار را انجام دهید، بستگی به میزان سختی آب و دفعات استفاده از دستگاه دارد. حال اگر با وجود رسوب زدایی این مشکل همچنان از سمت المنت دستگاه باشد، باید نسبت به تعویض آن اقدام کرده و یک المنت جدید برای دستگاه جایگزین کنید.
-
بروز مشکل در نازل بخار
یکی دیگر از دلایل نشتی آب، خرابی در نازل دستگاه اسپرسوساز است. نازل بخار همانطور که از نامش مشخص است، وظیفه تبدیل آب دستگاه به بخار را برعهده دارد. حال ممکن است این بخش دستگاه دچار مشکلاتی شده که یکی از آنها مربوط به نشتی آب است. تنها راهی که برای حل این مشکل وجود دارد این است که نازل بخار دستگاه اسپرسوساز در اولین زمان ممکن عوض شود. بعد از آن برای جلوگیری از تکرار این امر، هر از گاهی دریچه نازل و لوله دستگاه را به خوبی تمیز کنید. با این کار احتمال این که مجددا شاهد چکه کردن آب از نازل بخار باشید، کاسته خواهد شد.
-
عایق نبودن پرتافیلتر دستگاه
پرتافیلتر قطعهای در دستگاه اسپرسوساز است که پودرهای قهوه درون آن ریخته میشوند. درون پرتافیلتر یک واشر وجود دارد که برای قرار گرفتن در درون محفظه آن طراحی شده است. این واشر در قسمتی است که پرتافیلتر به هدگروپ متصل میشود. بیشتر پرتافیلترها عایق آب و دافع آن هستند؛ اما اگر واشر درونشان دچار پوسیدگی شود، پرتافیلتر دیگر عایق آب نبوده و خاصیت آب بند شدن خود را از دست خواهد داد. همین امر سبب نشتی آب از درون دستگاه اسپرسوساز خواهد شد. برای همین اگر در بررسی دستگاه متوجه شدید که واشر بخش پرتافیلتر دچار پوسیدگی شده است، باید آن را عوض کنید. با این کار مشکل آب دهی دستگاه حل خواهد شد.
-
پاره شدن شلنگ دستگاه
پمپ دستگاه اسپرسوساز وظیفه پمپاژ آب را با فشاری بیش از 18 بار بر عهده دارد. به این پمپها شلنگهایی وصل شده که آب از داخل آنها عبور میکند. فشار زیاد پمپ ممکن است به شلنگ فشار بیش از حدی وارد کند و منجر به پارگی آن شود. همین این امر سبب شده تا شلنگ از محل اتصال شروع به نشتی و چکه کردن آب کند. در این جا نیز باید با تعویض شلنگ دستگاه، مشکل نشتی آب از اسپرسوساز را برطرف کنید.
-
ترک خوردن مخزن آب دستگاه
یکی دیگر از بدیهیترین مشکلاتی که سبب نشتی آب از دستگاه اسپرسوساز میشود، ترک خوردن مخزن آب است. مخزن آب بخش مهمی از دستگاه بوده که وظیفه نگهداری از آب را برعهده دارد. این مخزنها بسته به نوع دستگاه، در جنسهای مختلفی طراحی میشوند که بیشترشان از جنس پلاستیک هستند. در صورتی که مخزن دستگاه اسپرسوساز خانگی دچار ترک خوردگی شود، با چکه کردن آب از دستگاه مواجه خواهید شد. دلایلی که باعث شکستن یا ترک خوردگی مخزن میشود میتواند ناشی از شستشوی نادرست باشد. بهتر است برای شستن مخزن دستگاه از ماشین ظرفشویی استفاده نکنید؛ چرا که حرارت زیاد آب ماشین ظرفشویی ممکن است باعث آسیب رسیدن به مخزن شود. حال با مشاهده ترک بر روی مخزن، تنها کاری که باید انجام دهید این است که مخزن آب دستگاه اسپرسوساز خانگی را سریعتر عوض کنید.
نشتی آب از مخزن آب دستگاه اسپرسوساز
مخزن آب دستگاه اسپرسوساز، یکی از بخشهای مهم و اصلی آن است که جهت نگهداری آب برای تهیه اسپرسو کاربرد دارد. در واقع آب درون این مخزن قرار میگیرد تا در زمان سرو اسپرسو، بتوان نوشیدنی محبوب را به راحتی آماده کرد. حال گاهی اوقات مخزن آب ماشین اسپرسو دچار مشکلاتی میشود که منجر به نشتی آب از آن میگردد. زمانی که این اتفاق رخ میدهد، باید به بررسی کلیه قسمتهای مخزن و همچنین اورینگها بپردازید تا بتوانید ایراد اصلی آن را پیدا کنید. از عواملی که منجر به نشتی آب از مخزن آب دستگاه اسپرسوساز میشود میتوان به شکستگی آن، ترک خوردگی جزئی و شل شدن اورینگ اشاره کرد. هر گاه مخزن آب اسپرسوساز دچار یک ترک ریز شود، آب از آن نشتی پیدا کرده و از دستگاه خارج میشود. شکستگی و نشتی آب از این مخزن خطرناک است و باید خیلی زود برطرف شود. از این رو اگر از مخزن آب دستگاه اسپرسوساز هر مقدار نشتی مشاهده کردید، باید خیلی زودتر مخزن را با یک مخزن جدید جایگزین نمایید. مخزن آب دستگاه اسپرسوساز را باید بر اساس مدل دستگاه خود خریداری کنید تا با آن مطابقت داشته باشد.
هنگام نشتی آب از اسپرسوساز چه کارهایی انجام دهیم؟
در صورتی که متوجه نشتی آب از دستگاه اسپرسوساز خود شدید، باید خیلی سریعتر عملیاتی در این رابطه انجام دهید. در اینجا به چند مورد مهم اشاره میکنیم.
- به بررسی لاستیک دور هد گروپ بپردازید و آن را به خوبی مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که در آن پارگی یا هر گونه خرابی مشاهده کردید، نشتی آب میتواند به خاطر آن باشد. برای همین باید خیلی سریع اقدام به تعویض این قطعه نمایید. توجه داشته باشید که اگر آب از کنار دستگاه نشتی داشته باشد، احتمالا به خاطر خرابی لاستیک دور گروپ اسپرسوساز است. این لاستیکها قطعات مصرفی هستند که ممکن است دچار پارگی یا گشاد شدگی شوند. در صورت این تغییرات در لاستیک، فضایی برای نشتی آب یا قهوه ایجاد میشود.
- شلنگهای متصل به پمپ اسپرسوساز را بررسی کنید و از همه جهات از سلامت آن مطمئن شوید. در صورتی که هر گونه ایرادی در شلنگ مشاهده کردید، بهتر است آن را نیز سریعتر تعویض کنید.
- مخزن آب اسپرسوساز و اورینگهای آن را چک کنید. همانطور که گفته شد در صورتی که مخزن آب از کوچکترین ترک و یا شکستگی برخوردار باشد، نشتی آب از دستگاه اسپرسوساز صورت میگیرد. همچنین شل شدگی اورینگها در این قضیه نقش دارد. برای همین حتما به بررسی این موارد نیز بپردازید و در صورت نیاز به تعویض و یا خرید مخزن جدید آب و یا اورینگها اقدام نمایید.
- گاهی اوقات نشتی آب از دستگاه اسپرسوساز میتواند به خاطر رسوبهای جمع شده در اطراف المنت باشد. برای همین است که رسوبزدایی دستگاه اسپرسوساز بسیار مهم است و باید مورد توجه قرار بگیرد. حال اگر با وجود رسوبهای زیادی در این بخش مواجه شدید، باید آنها را برطرف نمایید.
- به عنوان آخرین راهکار، نازل بخار اسپرسوساز را نیز بررسی کنید و در صورتی که در آن هرگونه مشکلی را مشاهده کردید، به تعویض آن بپردازید.
مشکلات دیگری که ممکن است در دستگاه اسپرسوساز مشاهده کنید
علاوه بر چکه کردن آب از دستگاه اسپرسوساز، ممکن است شاهد مشکلات دیگری نیز در دستگاه باشید. این مشکلات میتواند شامل موارد زیر باشند که هر کدام با استفاده از راهکارهای خاصی قابل رفع شدن خواهند بود:
- گرم نشدن آب در محفظه دستگاه
- روشن نشدن دستگاه
- جوشیدن قهوه در هنگام آماده شدن
- مزه تلخ قهوه در حین نوشیدن
- رقیق شدن قهوه نهایی
- داغ نماندن قهوه در حین آماده شدن
- و مشکلاتی دیگر
اگر به هرکدام از مشکلاتی که در حین کار با دستگاه اسپرسوساز برخورد کردید به موقع واکنش نشان دهید، از خرابی بیشتر دستگاه جلوگیری خواهید کرد. آسیبهای بیشتر منجر به اثرات جبران ناپذیر و همچنین نیازمند هزینههای بیشتر خواهند بود.