این روزها محبوبیت نوشیدنیهای اسپرسو بیش از قبل شده است. برای همین افراد زیادی به سراغ خرید دستگاههای اسپرسوساز میروند. دستگاههای اسپرسوساز در انواع مختلفی موجود هستند و شامل مدلهایی چون خانگی، صنعتی و نیمه صنعتی میباشند. از طرف دیگر این ماشینها از نظر مکانیزم عملکردی به دستههایی چون کپسولی و پودری تقسیم میشوند. اسپرسوسازهای کپسولی و پودری در موارد متعددی با هم تفاوت دارند و هر کدام از جهاتی نسبت به دیگری برتری دارند. افرادی که قصد خرید دستگاه اسپرسوساز را دارند، بهتر است از این تفاوتها آگاه باشند تا بتوانند انتخاب بهتری از میان آنها داشته باشند. در ادامه مطلب به بررسی تفاوت ماشین اسپرسوساز کپسولی و اسپرسوساز پودری میپردازیم و با بهترین آنها آشنا میشویم.
اسپرسوساز کپسولی چیست؟
اسپرسوساز کپسولی یکی از انواع دستگاههای اسپرسوساز است که از عملکرد متفاوتی نسبت به دستگاههای قدیمیتر برخوردار میباشد. همانطور که از نام این دستگاهها مشخص است، در دستگاههای کپسولی از کپسولهای قهوه از پیش آماده شدهای استفاده میشود که بر روی سرعت انجام کار تاثیر زیادی دارند. در واقع آماده بودن قهوه در این کپسولها باعث شده تا بتوان در کمتر از یک دقیقه، یک شات اسپرسوی با کیفیت و خوشمزه را آماده کرد.
بهتر است اشاره شود که این روزها افراد زیادی دستگاههای اسپرسوساز کپسولی را با عنوان دستگاه نسپرسو میشناسند. دلیل آن هم به تاریخچه اسپرسوسازهای کپسولی برمیگردد. اولین اسپرسوساز کپسولی توسط یکی از کارمندان نستله در سال 1976 طراحی شد که به شکست هم انجامید. اما پس از چند سال فرد دیگری تغییراتی در این دستگاه انجام داد. سرانجام اولین دستگاه اسپرسوساز شرکت نستله با نام تجاری نسپرسو، در سال 1996 میلادی به بازار عرضه شد. برای همین است که اسپرسوسازهای کپسولی با عنوان نسپرسو شناخته میشوند. یکی از جذابیتهای مهم این دستگاهها هم این است که برای کار با آنها نیازی به داشتن تخصص نیست. چرا که تنها باید کپسول قهوه را درون دستگاه قرار داده و با فشردن دکمه، عمل تهیه اسپرسو را آغاز کرد.
کپسول قهوه و قیمت آن
همانطور که اشاره کردیم برای کار با اسپرسوسازهای کپسولی، نیاز به کپسول قهوه است. این کپسولها محفظههای تکی برای سرو قهوه هستند. در واقع با هر کپسول قهوه که در حدود 5 گرم قهوه آسیاب شده دارد، میتوان به سرو یک شات اسپرسو پرداخت. کپسولهای قهوه از نظر طعم و مزه بسیار متنوع هستند و بر همین اساس قیمتهای مختلفی دارند. از طرفی قیمت کپسول قهوه نسبت به قهوههای بسته بندی شده بیشتر است. با این حال یک مزیتی که این کپسولها دارند این است که قابل بازیافت هستند و با محیط زیست سازگاری دارند. حتی شرکت نسپرسو یک طرح و سرویس برای بازیافت این کپسولها در نظر گرفته است تا افراد بتوانند کپسولهای استفاده شده خود را برای آنها ارسال کنند.
اسپرسوسازهای پودری
اسپرسوسازهای پودری همان دستگاههایی هستند که در بیشتر کافی شاپها و رستورانها شاهد آنها هستیم. حتی بسیاری از افراد در خانههای خود از دستگاه اسپرسوساز خانگی استفاده میکنند تا بتوانند در منزل نوشیدنی اسپرسو را راحت سرو نمایند. اسپرسوساز پودری بر خلاف نوع کپسولی نیاز به پودر و آسیاب کردن دانههای قهوه دارد و پروسه سرو قهوه در آن متفاوت از دستگاههای نسپرسو میباشد. برای کار با این دستگاهها باید در ابتدا دانههای قهوه را تا حد مناسبی آسیاب کرده و سپس در پرتافیلتر ریخت.
تفاوت دستگاه اسپرسوساز پودری و اسپرسوساز کپسولی
1- تفاوت دستگاهها از نظر نحوه کار
یکی از تفاوتهای بسیار مهم میان دستگاههای اسپرسوساز کپسولی و پودری در نحوه کار و عملکردشان است. در ابتدا به بررسی دستگاههای اسپرسو پودری میپردازیم.
دستگاههای اسپرسوساز پودری به صورت اتومات، نیمه اتومات و معمولی وجود دارند که هر یک از آنها از مکانیزم خاص خود برخوردار هستند. با این حال برای اینکه بتوان از این دستگاهها استفاده کرد، باید چند مرحله را دنبال کرد:
– در ابتدا باید دستگاه را روشن کرده و آب را به دمای استاندارد رساند.
– پس از آن باید قهوه را درون سبد پرتافیلتر ریخت و با استفاده از تمپر شروع به تمپ کردن یا همان فشرده سازی پودر قهوه کرد. تمپ کردن قهوه تاثیر زیادی بر روی طعم نوشیدنی اسپرسو دارد و باید با مهارت و دقت بالایی انجام شود.
– پس از تمپ قهوه باید به سراغ اتصال پرتافیلتر به هدگروپ اسپرسوساز رفت.
– بعد از آن باید در انتظار روشن شدن چراغ سبز عصاره گیری مانده و سپس با روشن شدن چراغ، کلید عصاره گیری را فشار داد.
همانطور که ملاحظه کردید برای استفاده از اسپرسوسازهای پودری باید چند مرحله را طی کرد. البته در دستگاههای تمام اتومات میتوان دانه قهوه را به مخزن آسیاب آن اضافه کرده تا این مرحله هم به مراحل ابتدایی اضافه شود. حال بهتر است به سراغ نحوه کار اسپرسوسازهای کپسولی برویم.
برای کار با دستگاه اسپرسوساز کپسولی یا نسپرسو، نیاز به کار خاص و پیچیدهای نیست. کافیست کپسول قهوه را در جایگاه خود در دستگاه قرار داده و دکمه عصاره گیری را فشار داد. با این کار عملیات عصاره گیری انجام شده و شات اسپرسو آماده سرو میشود. همانطور که مشخص است استفاده از این دستگاهها بسیار ساده و آسان است و میتوان نوشیدنی محبوب خود را در ظرف مدت زمان کوتاهی آماده کرد.
2- تفاوت دستگاهها از نظر سرعت آماده سازی اسپرسو
همانطور که در بخش قبلی اشاره شد، با استفاده از دستگاههای نسپرسو میتوان خیلی سریع نوشیدنی خود را آماده کرد. برای این کار با این دستگاهها باید مخزن دستگاه را از آب پر کرده و با قرار دادن کپسول قهوه و فشردن کلید عصاره گیری، ظرف کمتر از یک دقیقه نوشیدنی خود را آماده کرد. بنابراین اگر جزو افرادی هستید که زمان کافی برای یادگیری کار با دستگاههای اسپرسوساز پودری را ندارید و یا دوست دارید خیلی زود نوشیدنی خود را آماده کنید، نسپرسوسازها گزینه خوبی برایتان هستند.
3- تفاوت دستگاهها از نظر سطح مهارتی
برای کار با اسپرسوسازهای پودری به خصوص نوع نیمه اتومات و تمام اتومات، نیاز به صرف وقت برای یادگیری است. چرا که این دستگاهها نیاز به تنظیمات دارند و باید بتوان آنها را به خوبی تنظیم کرد. علاوه بر این همانطور که اشاره شد برای کار با این دستگاهها نیاز به مراحلی چون آسیاب کردن دانههای قهوه و تمپ کردن قهوه است که باید با دقت بالایی انجام شوند. چرا که برای مثال تمپ کم یا زیاد پودر قهوه، سبب رقیق یا تلخ شدن بیش از حد نوشیدنی میشود. بنابراین برای کار با این دستگاهها و رسیدن به یک نوشیدنی با کیفیت، باید سطح مهارتی خود را ارتقا دهید. این در حالی است که برای کار با اسپرسوسازهای کپسولی نیازی به دانش و تجربه بالایی نبوده و هر فردی میتواند خیلی سریع کار با این دستگاهها را یاد بگیرد.
4- تفاوت دستگاهها از نظر طعم نوشیدنی نهایی
طعم نوشیدنیهای سرو شده با اسپرسوسازهای پودری به موارد زیادی بستگی دارد. مواردی چون نوع قهوه، میزان آسیاب قهوه، تمپ قهوه، کیفیت آب، دمای آب و عصاره گیری از قهوه از موارد تاثیرگذار بر روی طعم نوشیدنی اسپرسو هستند. قهوه ای که برای این کار در نظر گرفته میشود، بهتر است تازه باشد و به تازگی آسیاب شده باشد. در واقع هر چقدر بتوانید از پودر قهوه تازهتری استفاده کنید، به نوشیدنی با طعم و عطر بهتری دست پیدا میکنید. از طرف دیگر در نسپرسوسازها نیازی به توجه به این موارد نبوده و طعم نوشیدنی همانی خواهد شد که انتظار میرود. در واقع اگر کیفیت آب مصرفی مناسب بوده و فرآیند عصاره گیری به درستی انجام شود، نوشیدنی سرو شده با دستگاه نسپرسو بسیار با کیفیت خواهد شد.
اسپرسوساز پودری بخریم یا کپسولی؟
با توجه به مواردی که اشاره شد، حتما میتوانید بهترین دستگاه اسپرسوساز را برای خود انتخاب کنید. خرید دستگاه اسپرسوساز بستگی به شرایط افراد دارد. در اینجا به چند نمونه اشاره میکنیم تا بر اساس آنها بتوانید در این رابطه بهتر تصمیم بگیرید:
– اگر جزو افرادی هستید که زمان کافی برای یادگیری کار با دستگاه اسپرسوسازهای پودری را ندارید، بهتر است به سراغ دستگاههای کپسولی بروید.
– در صورتی که قصد دارید صبح زود برای خود یک نوشیدنی سریع آماده کنید، بهتر است اسپرسوسازهای کپسولی را در نظر بگیرید. چرا که همانطور که گفته شد سرعت آماده سازی نوشیدنی با این دستگاهها بسیار بیشتر است.
– اگر قصد دارید به عنوان یک باریستا در کافه یا رستوران مشغول به کار شوید و یا دوست دارید به آموزش کار با این دستگاهها بپردازید، بهتر است اسپرسوسازهای پودری را در نظر بگیرید. باریستاها باید از نحوه عملکرد این دستگاهها اطلاع داشته باشند و بتوانند با استفاده از آنها بهترین نوشیدنیها را سرو نمایند.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی دو دسته از دستگاههای اسپرسوساز، یعنی اسپرسوساز پودری و اسپرسوساز کپسولی پرداختیم. این دستگاهها از جهات زیادی با هم تفاوت دارند که مهمترینشان نحوه عملکرد، سرعت آماده سازی نوشیدنی و مدت زمان لازم برای یادگیری کار با آنها است. همچنین قیمت اسپرسوساز پودری با اسپرسوساز کپسولی متفاوت است. بنابراین با توجه به موارد اشاره شده بهترین دستگاه اسپرسوساز را برای خود در نظر بگیرید و به سراغ خرید آنها بر اساس بودجه خود بروید. جهت خرید اسپرسوسازهای صنعتی و نیمه صنعتی، میتوانید از طریق فروشگاه رپیتون اقدام نمایید.