برای دم کردن یک قهوه با کیفیت، باید به نکات زیادی توجه داشت. یکی از مهمترین نکات برای دم آوری قهوه، اندازه آسیاب شدن دانههای قهوه است. در صورتی که این کار به درستی و در سطح مناسبی انجام شود، عطر و طعم قهوه بسیار بالا خواهد بود. برای آسیاب کردن دانههای قهوه میتوانید از این دستگاه ها استفاده کنید. در اینجا قصد داریم تا در مورد تفاوت دستگاه آسیاب قهوه پرهای و متهای اطلاعاتی را در اختیارتان قرار دهیم.
آسیاب قهوه چیست؟
آسیاب قهوه یکی از دستگاههای بسیار مهم است که از آن برای آسیاب کردن دانههای قهوه استفاده میشود. برای همین میتوان گفت این دستگاهها نقش مهمی در فرآیند تولید قهوه دارند و جزو یکی از مراحل اصلی سرو قهوه به حساب میآیند. بسیاری از افراد به جای آنکه از این دستگاه استفاده کرده و به آسیاب دانههای قهوه بپردازند، به سراغ خرید پودر قهوه آماده میروند. اما اگر افراد خودشان دانه قهوه را خریداری کرده و عمل رست و آسیاب را انجام دهند، با طعم قهوه بسیار مطلوب و ایده آلی مواجه میشوند. باریستاها و افراد حرفهای در این زمینه اذعان دارند که زمانی که قهوه آسیاب میشود، پس از 2 دقیقه دانهها شروع به اکسید شدن میکنند. این فرآیندی است که به آن بیات شدن میگویند و سبب طعم نامطلوب و مانده قهوه میشود. برای همین اگر شما هم جزو افراد قهوه دوست هستید و دوست دارید عطر و طعم قهوه را به خوبی احساس نمایید، بهتر است یک دستگاه آسیاب قهوه مناسب را برای خود تهیه کنید و از این طریق پودر قهوه را آماده نمایید.
نحوه آسیاب شدن دانهها، باعث ایجاد تفاوت در طعم قهوه میشود. زیرا بسته به فرآیندی که برای آسیاب کردن دانهها استفاده میشود، تغییرات شیمیایی متفاوتی در دانهها رخ میدهد. همچنین روشهای دم کردن قهوه متفاوت بوده و به پودر قهوه با درجه درشتی خاصی نیاز دارد. برای مثال در قهوه اسپرسو باید از قهوه بسیار ریز آسیاب شده استفاده کرد. در واقع در این شرایط باید دانههای قهوه کاملا پودر شوند تا بتوان یک اسپرسوی با کیفیت و لذیذ را با آن سرو کرد.
چرا باید از آسیاب قهوه خانگی استفاده کنیم؟
اگر شما جزو افرادی هستید که روزانه به نوشیدن 1 فنجان قهوه عادت دارید، بهتر است از دستگاه آسیاب قهوه خانگی استفاده کنید. دلیل آن هم این است که زمانی که بلافاصله بعد از آسیاب شدن دانههای قهوه نوشیدنی خود را آماده کنید، قهوه از طعم و عطر تازهتری برخوردار خواهد بود. در مقابل قهوههای پودر شده که از فروشگاه خریداری میکنید، از این طعم و عطر برخوردار نیستند و عطر اصیل قهوه را ندارند. البته برخی از فروشگاهها اقدام به آسیاب قهوه در حضور مشتری کرده و پودر قهوه تازه را در اختیار افراد قهوه دوست میگذارند. علاوه بر تازه بودن قهوه، باید آسیاب دانههای قهوه به گونهای باشد که با نوع دستگاه قهوهساز متناسب باشد. از این رو اگر در خانه از آسیاب قهوه برخوردار باشید، میتوانید بر روی میزان آسیاب شدن آن تسلط داشته باشید.
مروری بر تاریخچه آسیاب قهوه
شاید برایتان جالب باشد که آسیاب قهوه در چه زمانی اتفاق افتاد. تاریخچه آسیاب قهوه درست به زمان کشف قهوه برمیگردد. در آن زمان از وسیلهای به شکل هاون که از جنس چوب یا سنگ بود، برای آسیاب کردن دانههای قهوه استفاده میکردند. تاریخ اختراع اولین آسیاب به سال 1350 پیش از میلاد مسیح برمیگردد. این آسیاب توسط رومیان اختراع شده بود. بعد از آن در قرن 15 میلادی، اولین دستگاه آسیاب قهوه دستی اختراع شد. در ابتدا از این دستگاه دستی برای آسیاب ادویهجات استفاده میشده است. بعد از مدتی ترکها به این باور رسیدند که از این آسیاب میتوانند برای خرد کردن دانههای قهوه نیز استفاده کنند. در سال 1665 میلادی شخصی به نام نیکلاس بوک در بریتانیا توانست یک دستگاه آسیاب را با طرحی از خود به تولید انبوه برساند. این دستگاه یک آسیاب دستی بوده و در آن زمان بیشترین کارایی را از خود داشته است. بعد از اختراع نیکلاس بوک و همزمان با گسترش صنعت الکتریسیته، آسیابهای برقی نیز تولید و روانه بازار شدند. از آن زمان تاکنون انواع آسیابهای قهوه خانگی و صنعتی در کیفیتهای مختلف به فروش میرسند.
آشنایی با انواع آسیاب قهوه
در حال حاضر دو نوع دستگاه آسیاب قهوه در بازار وجود دارد. یک نوع آن آسیاب قهوه تیغهای یا پرهای و دیگری آسیاب قهوه متهای یا مخروطی است. به آسیاب قهوه پرهای Blade Grinder و به آسیاب قهوه متهای Burr Grinder گفته میشود.
-
آسیاب قهوه پرهای Blade Grinder
دستگاه آسیاب قهوه پرهای از نظر اقتصادی با صرفهتر بوده و قیمت مناسبتری دارد. همانطور که از اسم دستگاه مشخص است، پودر شدن دانههای قهوه با استفاده از پرههای فلزی دستگاه صورت میگیرد. این وسیله شباهت زیادی با دستگاههای همزن دارد و با وجود یک پره، عمل خرد کردن دانههای قهوه را انجام میدهد. میزان خرد شدن دانههای قهوه در این دستگاه قابل تنظیم بوده و میتوان دانهها را به اندازهی دلخواه پودر کرد. نکتهای که در رابطه با این دستگاه وجود دارد این است که قهوه پودر شده، یکنواخت نخواهد بود. برای همین ممکن است نوشیدنی قهوه از انسجام کافی برخوردار نباشد. همچنین در این قهوه مدت زمانی که نیاز است تا دانه قهوه کاملا آسیاب شود، کمی زیاد خواهد بود. طولانی شدن پروسه آسیاب در این دستگاه یک نکته منفی دارد و آن این است که تیغههای دستگاه بعد از چند دقیقه به دمای بالاتری میرسند و بر روی طعم قهوه اثر میگذارند. بنابراین ممکن است قهوه پودر شده با دستگاه Blade Grinder مزه سوختگی به خود بگیرد. بهترین کار این است که از این دستگاه آسیاب قهوه برای خانه و دفعات محدود استفاده شود.
-
آسیاب قهوه متهای Burr Grinder
نوع دیگر دستگاههای آسیاب قهوه، مدل متهای میباشد. عملکرد این دستگاهها به گونهای است که در آن دانههای قهوه با فشار ناشی از یک مته بر روی سطح ثابت خرد میشوند. برای این کار کافیست دانههای قهوه را درون دستگاه بریزید و با یک حرکت، مته را روی دانهها فشار دهید تا کاملا پودر شوند. این کار سبب خرد شدن قهوه به طور یکدست و یکنواخت خواهد شد. دستگاههای آسیاب قهوه متهای، در دو نوع مخروطی و صاف موجود هستند. دستگاه مته صاف از قیمت پایینتری برخوردار است و کمی از خود سر و صدا تولید میکند. هرچقدر اندازه سرعت گردش مته در این دستگاه بالاتر باشد، میزان صدای تولید شده در آن بیشتر خواهد بود. در مقابل دستگاه مته مخروطی صدای کمتری تولید کرده و دلیل آن این است که مته این دستگاه کمی پایینتر از چرخ موجود در دستگاه میچرخد. دستگاههای مته مخروطی، امکان آسیاب دانههای طعمدار و روغن قهوه را نیز دارند و چربی موجود در آنها مشکلی در عملکرد دستگاه ایجاد نمیکند.
ویژگیهای آسیاب قهوه پره ای
- این نوع از آسیابها از ساختار سادهای برخوردار هستند و قیمت مناسبی دارند.
- کار با این دستگاهها بسیار ساده است و افراد آماتور میتوانند از آن در خانه برای آماده کردن پودر قهوه استفاده نمایند.
- ویژگیهای ساختاری آسیاب قهوه پرهای به شکلی است که دانههای قهوه ریخته شده در آن به طور یکنواختی آسیاب نمیشوند. برای همین ممکن است مقداری دانه درشت در پودر قهوه مشاهده شود. همین عامل باعث شده تا طعم قهوه انسجام کافی نداشته باشد.
- اصطکاک در دستگاه آسیاب پرهای بسیار زیاد است و همین امر سبب داغ شدن دانههای قهوه میشود و روی طعم آن تاثیر میگذارد. برای همین باریستاها پیشنهاد میکنند که قهوههای لایت و مدیوم رست را با این دستگاهها آسیاب نمایید.
ویژگیهای آسیاب قهوه مته ای
- آسیاب قهوه مته ای از دستگاههای پیشرفتهای است که دارای تنظیمات مناسب میباشد. برای همین میتوان با آن قهوه را برای انواع قهوهسازها نظیر اسپرسوساز و یا فرنچ پرس آماده کرد.
- طول عمر این دستگاهها بسیار بالا بوده و میتوانند برای مدت زمان طولانی با کیفیت بالا کار نمایند.
تفاوت دستگاه آسیاب قهوه پرهای و متهای
پیشتر به بررسی جداگانه دستگاههای آسیاب قهوه پرهای و متهای پرداختیم. اگر بخواهیم تفاوت این دو دستگاه را در چند خط شرح دهیم، باید بگوییم که دستگاههای آسیاب پرهای از قیمت پایینتری برخوردار هستند و دلیل آن هم این است که این دستگاهها هم صدای بیشتری تولید کرده و هم اینکه افزایش دمای پرهها در طعم قهوه اثرگذار است. این دو عامل از نکات منفی این آسیابها به شمار رفته و باعث شده تا افراد بیشتر به استفاده از آسیابهای متهای روی بیاورند. همچنین دانههای قهوهای که با دستگاه پرهای خرد میشوند، یکنواخت نیستند و همین امر سبب میشود تا قهوه دمی انسجام خوبی پیدا نکند. در مقابل آسیاب قهوه متهای این مشکلات را ندارد و دانههای قهوه را به صورت کاملا یکنواخت و یکسان پودر میکند.
روش دم کردن قهوه با دانههای آسیاب شده
اگر قصد دارید از روش دم کردن برای تهیه قهوه استفاده کنید، باید به میزان آسیاب شدن دانههای قهوه دقت کنید. دانههایی که به صورت ریز آسیاب شدهاند، به زمان کمتری برای دم کردن نیاز دارند. همچنین این دانههای ریز به راحتی از پرتافیلتر عبور کرده و بیشتر طعم قهوه استخراج میشود. در نتیجه قهوه دم شده از طعم تلختر و تندتری برخوردار خواهد شد. پس میزان آسیاب شدن دانههای قهوه در طعم نهایی اثرگذار است و نباید نسبت به آن بیتوجه بود.