دستگاههای قهوهساز و اسپرسوساز از اجزا و لوازم جانبیهای متعددی برخوردار هستند. هر کدام از این لوازم نقش بخصوصی در دستگاه دارند و عملکرد تمام آنها باعث میشود تا یک نوشیدنی با کیفیت و ایدهآل تهیه شود. یکی از این لوازم جانبیها، بسکت قهوه یا سبد قهوه نام دارد. البته به بسکت قهوه، بسکت پرتافیلتر هم گفته میشود. این سبدها در انواع مختلفی موجود هستند و در چند مدل دستهبندی میشوند. در این مطلب قصد داریم در رابطه با این لوازم صحبت کنیم و با انواع بسکت قهوه بیشتر آشنا شویم.
بسکت قهوه چیست؟
بسکت قهوه در حقیقت همان ظرف کوچکی است که در داخل پرتافیلتر اسپرسوساز یا قهوهساز قرار میگیرد و سپس از پودر قهوه پر میشود. شاید تصور کنید که این سبدها نقش زیادی در کیفیت نوشیدنی ندارند. اما سرو یک اسپرسوی فوق العاده تا حدی زیادی به نوع بسکت ارتباط دارد. برای همین افرادی که قصد دارند به طور حرفهای در این زمینه به کار بپردازند، باید با انواع بسکت قهوه آشنایی داشته باشند و از هر یک در جای مناسب استفاده نمایند.
سبدهای قهوه در انواع مختلفی موجود هستند. در واقع این سبدها از گنجایشهای متفاوتی برخوردار هستند و شامل انواعی چون تک کاپ (سینگل)، دو کاپ (دبل)، سه کاپ و کور (بدون خروجی) میشوند. همچنین این سبدها در انواع وزنها، استانداردها و مدلهای متناسب با دستگاههای صنعتی و نیمه صنعتی موجود هستند.
بسکت قهوه چه نقشی در کیفیت نوشیدنی اسپرسو دارد؟
همانطور که اشاره کردیم یکی از عوامل موثر در کیفیت نوشیدنی اسپرسو، بسکت قهوه است. اما سبد قهوه یا بسکت پرتافیلتر چه تاثیری روی نوشیدنی اسپرسو دارد؟ در این رابطه باید اشاره کنیم که اولین رکن آماده کردن یک اسپرسوی بینقص و فوق العاده، میزان صحیح قهوهای است که در بسکت قهوه جهت عصارهگیری ریخته میشود. در صورتی که میزان قهوه کم یا زیاد باشد، بر روی کیفیت نوشیدنی تاثیر منفی گذاشته میشود. بسکتهای قهوه علاوه بر دستگاههای قهوه ساز و اسپرسوساز، در انواع آسیاب قهوه دوزردار و بدون دوزر نیز استفاده میشوند.
بسکت قهوه پرتافیلتر
پرتافیلتر یکی از لوازم اصلی و مهم در دستگاههای اسپرسوساز است و تاثیر زیادی در نحوه عصارهگیری قهوه دارد. با انتخاب یک پرتافیلتر خوب میتوان کرمای بیشتری به دست آورده و یک نوشیدنی عالی سرو کرد. حال پرتافیلترها خود شامل چندین بخش از جمله دسته، بسکت، حلقهها و فشارسنج هستند. در واقع بسکت قهوه تنها یکی از اجزای پرتافیلتر است و بدون اجزای دیگر کارایی ندارد. پس از قرار دادن سبد قهوه در درون پرتافیلتر، میتوان دانههای قهوه آسیاب شده را داخل آن ریخته و پرتافیلتر را در جایگاه مخصوص خود در دستگاه متصل کرد. زمانی که پرتافیلتر در دستگاه قرار داده میشود، دانههای قهوه درون آن تحت فشار شدیدی از آب قرار میگیرند و عصارهگیری قهوه به همراه کرما آغاز میشود.
خوبی بسکت پرتافیلتر این است که به راحتی از داخل آن جدا میشود و میتواند مورد شستشو قرار بگیرد. زمانی که کارتان با دستگاه تمام شد، میتوانید بسکت را از پرتافیلتر جدا کنید و آن را به راحتی شستشو دهید. در نهایت زمانی که سبد قهوه به خوبی خشک شد، باید آن را در درون پرتافیلتر و سپس دستگاه قرار دهید.
چند نکته مهم برای انتخاب بسکت قهوه
برای انتخاب بسکت قهوه به دو نکته زیر توجه داشته باشید:
1. اندازه بسکت قهوه
برای انتخاب بسکت قهوه در اندازه مناسب، بهتر است به نوشیدنیهای باب میل خود توجه داشته باشید. اگر قصد دارید به سرو اسپرسوی خالص بپردازید، بسکت قهوه تک شات گزینه خوبی برایتان است. در صورتی هم که قرار است به سرو انواع نوشیدنی اسپرسو نظیر کاپوچینو و لاته بپردازید، میتوانید از انواع تک شات یا دو شات استفاده کنید. این نامگذاری اساسا به تعداد شاتهای اسپرسو اشاره دارد. در واقع هر چقدر اندازه بسکت قهوه بزرگتر باشد، شما میتوانید اسپرسوی بیشتری را تهیه کنید.
در میان انواع سبد قهوه، بسکت قهوه تک جداره یا دوجداره گزینه خوبی است. بسکت تک جداره بدون فشار و بسکت دوجداره تحت فشار است. این یعنی برای انتخاب از میان این دو گزینه باید به سطح کنترلی، فرآیند دم کردن قهوه و شاتهای مورد نظر خود توجه داشته باشید.
2. میزان غلظت قهوه
مورد دیگری که بهتر است به آن توجه داشته باشید، غلظت قهوه است. در بسیاری از مواقع هنگام استفاده از بسکت سینگل باید دوز بیشتری از قهوه را استفاده کرد. و یا میتوان اندازه آسیاب قهوه را ریزتر کرده تا نوشیدنی به طعم قابل قبولتری برسد. با این حال این موضوع را در نظر داشته باشید که اگر از دوز بیشتری از قهوه استفاده کنید، مقدار بیشتری از قهوه را هدر میدهید.
بسکت قهوه تحت فشار و عدم تحت فشار
بسکتهای قهوه را از نظر ساختار و شکل میتوان به دو دسته تحت فشار و عدم تحت فشار تقسیم کرد.
-
بسکت قهوه تحت فشار
بسکت قهوه تحت فشار به بسکتی گفته میشود که اغلب در بخش پایینی خود دو لایه دارد. در اصطلاح به این بسکتها، بسکتهای دوجداره گفته میشود. بسکت قهوه تحت فشار دارای صفحه مشبک است و به جز آن یک صفحه دیگر هم دارد که در وسط آن یک روزنه ریز قرار گرفته است. در رابطه با عملکرد این بسکت باید اشاره کنیم که عصاره قهوه از این دو لایه عبور میکند و سپس به همان روزنه میرسد و از داخل آن قهوه را با فشار به سمت خارج هدایت میکند. در واقع نوشیدنی اسپرسو با این بسکت، تحت فشار زیادی قرار میگیرد و حد فاصل دو لایه با هوا مخلوط شده و فوم ایجاد میکند. بسکتهای تحت فشار بیشتر در اسپرسوسازهای خانگی کاربرد دارند و در اسپرسوسازهای صنعتی خیلی کارایی ندارند.
-
بسکت قهوه عدم تحت فشار
تفاوت بسکت تحت فشار و غیر تحت فشار این است که بسکت عدم تحت فشار، جداره دومی را ندارد و تنها از یک لایه برخوردار است. در واقع اگر این سبد قهوه را در سمت نور بگیرید، میتوانید سمت دیگر آن را به راحتی مشاهده نمایید. به این بسکتها، بسکت تک جداره هم گفته میشود. اعمال فشار هم هنگامی صورت میگیرد که زمان تهیه قهوه با تمپ آن فرا رسیده باشد.
نکتهای که در رابطه با بسکت عدم تحت فشار باید به آن توجه داشته باشید، درجه آسیاب قهوه است. با در نظر گرفتن درجه آسیاب قهوه میتوانید بهترین درجه را برای دستگاه اسپرسوساز خود انتخاب نمایید. بهترین عملکرد بسکت غیر تحت فشار هم زمانی است که از پودر قهوه نرمتر و تمپ مناسبی استفاده شود. این دو مورد تاثیر زیادی در عمل انحلال دارند و نتیجه خوبی را میدهند. پس با بسکت قهوه تک جداره میتوان به قهوه با غلظت بیشتر و رایحه بهتر دست پیدا کرد. از این بسکتها در دستگاههای نیمه صنعتی یا صنعتی استفاده میشود.
بسکت تحت فشار بهتر است یا غیر تحت فشار؟
با توجه به موارد اشاره شده میتوانید به تفاوت بسکت تحت فشار و غیر تحت فشار به خوبی پی ببرید. سبدهای دوجداره یا تحت فشار، کرمای غیر واقعی تولید میکنند و میتوان برای آنها از پودر قهوه با درجه درشتتر نیز استفاده کرد. برای همین است که این دسته از بسکتها بیشتر برای افرادی کاربرد دارند که قرار است در منزل خود به سرو نوشیدنی بپردازند.
حال در استفاده از بسکت یک جداره یا غیر تحت فشار، تمام مراحل تهیه اسپرسو باید با دقت بالایی انجام شوند و به نرم بودن درجه آسیاب توجه شود. این یعنی برای راحت کار کردن با بسکت تک جداره، نیاز به مهارت بالا است. قهوههایی که با بسکت غیر تحت فشار سرو میشوند، غلظت بالایی دارند و رایحهشان قویتر است. با این حال نحوه تمپ کردن و اندازه پودر قهوه مصرفی هم در طعم و عطر نوشیدنی تاثیر زیادی دارد.
انواع بسکت قهوه تحت فشار
بسکتهای دوجداره یا تحت فشار، شامل چندین نوع هستند که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- بسکتهای قابل باز شدن با پیچ: لایههای زیرین این بسکتها اغلب با یک پیچ بزرگ به بدنه متصل شده است و به راحتی باز میشوند. این برای این است که کاربر بتواند آن را باز کرده و مورد شستشو قرار دهد. البته باید اشاره شود که این بسکتها تنها بعد از یک دوره مصرفی نیاز به باز شدن و نظافت دارند. بهتر است پس از هر بار رسوبزدایی دستگاه اسپرسوساز، برای تمیز کردن این بسکتها اقدام کنید.
- بسکتهای قابل باز شدن بدون پیچ: لایه دوم این بسکت، در داخل خود آن قرار دارد. این یعنی بسکت قابل باز شدن با پیچ، هیچ شباهتی با مورد اول ندارد و با پیچ به بدنه متصل نشده است. لایه این بسکت به کمک یک واشر سیلیکونی به راحتی امکان جابجا شدن دارد.
- بسکتهای پرس شده: نوع سوم بسکت دوجداره یا تحت فشار، بسکت پرس شده است که از دو لایه زیرین برخوردار است. این لایهها توسط جوشهای ظریف در جای خود ثابت شدهاند. برای همین از قابلیت تعویض و یا تعمیر برخوردار نیستند. با این حال عملکرد بسکتهای پرس شده، بسیار عالی است. به شرط آنکه در حد فاصله دو لایه بسکت، جرمی ایجاد نشده باشد. برای همین پس از یک بازه زمانی به شستشوی آن بپردازید و هرگونه جرم را برطرف نمایید.
جمع بندی
بسکت قهوه یکی از اجزای مهم در دستگاههای اسپرسوساز و قهوه ساز است که درون پرتافیلتر قرار میگیرد. این لوازم در انواع مختلفی موجود هستند و بسته به نوع دستگاه باید از مدل مناسب آنها استفاده شود.
بسیار عالی.ممنون آز توضیحات خوبتون
ممنون از نظر شما